همواره یکی از دغدغه‌های هر فرد در زندگی، داشتن یک سرمایه‌گذاری ایمن و کم‌ریسک همراه با بازدهی بالا است. نیاز به داشتن یک سرمایه‌گذاری موفق در جوامعی که با تورم نیز همراه هستند بیشتر از سایر جوامع احساس می‌شود؛ زیرا در جوامع تورمی تنها راه حل مقابله با تورم و حفظ قدرت خرید افراد، برخورداری از یک سرمایه‌گذاری موفق است.

افراد برای سرمایه‌گذاری ممکن است به بازارهای مختلفی مانند: مسکن، سکه و طلا، ارز، بانک و یا بازار بورس مراجعه و اقدام به سرمایه‌گذاری در آن بازار را داشته باشند.

بازار بورس در میان بازارهای موازی، در سال‌های گذشته و در بازه‌های زمانی بلندمدت، همواره یکی از بازارهای پربازده و جذاب برای سرمایه‌گذاری بوده است. همانطور که اشاره کردیم سرمایه‌گذاری در بازار بورس معمولا با بازدهی بالا همراه است؛ اما به همان میزان که بازدهی این بازار می‌تواند بالا باشد، ریسک بالایی را نیز به همراه دارد.

در بازار سرمایه، بیش از 600 نماد با بازدهی‌ و ریسک‌های متفاوت و از صنایع مختلف معامله می‌شوند، در نتیجه فعالیت در بازار بورس و داشتن یک سرمایه‌گذاری موفق در این بازار نیازمند برخورداری از دانش، تخصص و تجربه بسیار بالا است؛ به طوری که شاید سال‌ها زمان نیاز باشد تا یک فرد بتواند دانش و تجربه کافی برای فعالیت در بازار بورس را کسب کند.

اما برای رفع این مشکل و تسهیل سرمایه‌گذاری در بازار بورس روش‌های غیرمستقیم توسط نهادهای مالی ایجاد شدند تا هر فرد با هر مقدار دانش و تجربه توانایی سرمایه‌گذاری در بازار بورس را داشته باشد. فعالیت در بازار بورس به دو روش مستقیم و غیرمستقیم انجام می‌شود که در ادامه این مقاله با روش‌های سرمایه‌گذاری مستقیم و غیرمستقیم آشنا خواهیم شد.

 

padash.ir

روش مستقیم

یکی از روش‌های سرمایه‌گذاری در بازار بورس، سرمایه‌گذاری به روش مستقیم است؛ در این روش فرد پس از دریافت کدبورسی از یکی از کارگزاری‌های عضو سازمان بورس، به واسطه آن کارگزار اقدام به معامله سهام و سایر اوراق بهادار می‌کند. در این روش فرد در انجام معاملات خود تصمیم گیرنده نهایی است و بدون هیچ واسطه‌ای اقدام به خرید و فروش اوراق بهادار می‌کند. نکته‌ای که وجود دارد این است که فعالیت به روش مستقیم نیازمند برخورداری فرد از دانش و تجربه بالا و همچنین صرف زمان زیاد برای انجام معاملات است.

سرمایه‌گذاری مستقیم نیز خود به روش‌های متفاوتی انجام می‌شود که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شویم:

1.سرمایه‌گذاری به صورت حضوری

در این روش فرد به صورت حضوری به کارگزاری یا تالار بورس مراجعه و با تکمیل فرم سفارش، اقدام به خرید و یا فروش اوراق بهادار می‌کنند. البته امروزه با پیشرفت تکنولوژی این روش منسوخ شده است و معاملات به صورت آنلاین انجام می‌شود.

2.سرمایه‌گذاری به صورت برخط

در این روش با پیشرفت اینترنت دیگر نیاز به حضور در کارگزاری‌ها و تالارهای بورس از بین رفت و سهامداران پس از دریافت کدبورسی و کد معاملاتی از یک کارگزاری، با استفاده از سامانه‌های معاملاتی که کارگزاری در اختیار سهامداران می‌گذارد، معاملات خود را انجام می‌دهند.

 

روش غیرمستقیم

روش‌های غیرمستقیم به این منظور ایجاد شدند تا امر سرمایه‌گذاری را برای سهامداران تسهیل کنند؛ به طوری که حتی افرادی که دانش کافی را ندارند نیز بتوانند در بازار بورس به سرمایه‌گذاری بپردازند. روش‌های غیرمستقیم به عموم افراد مخصوصا افرادی که دانش کافی برای تحلیل بازار را ندارند یا زمان کافی برای تحلیل بازار بورس را ندارند توصیه می‌شود.

در روش‌های غیرمستقیم امر سرمایه‌گذاری با یک واسط انجام می‌شود، به طوری که افراد سرمایه خود را در اختیار نهادهای مالی می‌گذارند و نهادهای مالی امر تجزیه و تحلیل نمادها و یافتن موقعیت‌های معاملاتی مناسب و همچنین انجام معاملات را عهده‌دار می‌شوند.

سرمایه‌گذاری به روش غیرمستقیم نیز خود به دو روش انجام می‌شود:

1.سبدگردانی

در این روش فرد سرمایه خود را در اختیار یک شرکت سبدگردان که از طرف سازمان بورس مجوز سبدگردانی دارد می‌گذارد و شرکت سبدگردان با سرمایه فرد اقدام به خرید و فروش سهام می‌کند. شرکت سبدگردان پاداش سرمایه یکی از شرکت‌های سبدگردان با مجوز از طرف سازمان بورس است. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره در مورد سبدگردانی به سایت padash.ir مراجعه فرمایید.

در مقالات بعدی در مورد روش سبدگردانی بیشتر صحبت خواهیم کرد.

2.صندوق‌های سرمایه‌گذاری

استفاده از صندوق‌های سرمایه‌گذاری یکی دیگر از روش‌های سرمایه‌گذاری غیرمستقیم است. در این روش یک نهاد مالی با ایجاد صندوق یک صندوق شروع به تجمیع سرمایه افراد در آن صندوق و سپس سرمایه‌گذاری در بازار بورس اقدام می‌کند.

در واقع در این روش سرمایه خرد افراد به سرمایه‌های بزرگ برای سرمایه‌گذاری تبدیل می‌شود و مدیر صندوق با استفاده از دانش و تجربه تیم تحلیلی خود، اقدام به خرید و فروش اوراق بهادار می‌کند و منافع حاصل از سرمایه‌گذاری‌ها بین افرادی که در صندوق سرمایه‌گذاری کرده‌اند تقسیم می‌شود.

در مقالات بعدی به تفصیل در مورد صندوق‌های سرمایه‌گذاری و انواع آن صحبت خواهیم کرد.

 

مولف:علیرضا صبحی‌کمال