در مقاله حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال و همچنین مقاله خط روند با مفاهیم حمایت و مقاومت و همچنین مفهوم خط روند آشنا شدیم و متوجه شدیم به صورت کلی زمانی که قیمت به حمایتها و خطوط روند صعودی نزدیک میشود فرصتهای خوبی برای خرید سهم و همچنین زمانی که قیمت به مقاومتها و خطوط روند نزولی نزدیک میشود معمولا فرصتهای خوبی برای فروش سهم ایجاد میشود.
کانالیزه کردن نمودار نیز در واقع محدود کردن نمودار قیمتی سهم در یک محدوده و ایجاد حمایتها و مقاومتهای جذاب بر روی نمودار تکنیکالی سهم است. در ادامه با نحوه ترسیم کانال و همچنین تکنیکهای معاملاتی بر اساس کانال بیشتر آشنا خواهیم شد.
نحوه ترسیم کانال
برای ترسیم کانال به 3 نقطه (پیوت) احتیاج است؛ به طوری که از این سه پیوت، دو پیوت کف و یک پیوت سقف یا دو پیوت سقف و یک پیوت کف باشد. برای مثال فرض کنید روند قیمتی سهمی صعودی است و با اتصال دو یا چند پیوت کف، خط روند صعودی را رسم میکنیم؛ حال اگر به موازات خط روند صعودی، خط دیگری رسم کرده و امتداد دهیم به طوری که سقفهای قیمتی را در بر بگیرد، کانال صعودی را رسم کردهایم. در مورد کانال نزولی نیز به صورت عکس عمل میکنیم، یعنی با اتصال دو یا چند پیوت سقف ابتدا خط روند نزولی را رسم کرده و سپس با رسم خطی به موازات خط روند نزولی و امتداد آن به طوری که کفهای قیمتی را در بر گیرد، کانال نزولی را رسم میکنیم. البته گاهی ممکن است سهمی در یک محدوده دارای روند خنثی باشد و سقفها و کفها تماما در یک محدوده باشند که در این حالت با اتصال کفها و سقفهای قیمتی شاهد کانال خنثی خواهیم بود. ساختار شماتیک انواع کانال را در تصویر زیر مشاهده میکنیم.
البته در نظر داشته باشید که در نرمافزارها و سامانههای تحلیل تکنیکال ابزاری برای رسم کانال وجود دارد که به سادگی میتوان این دو خط موازی را رسم و نمودار را کانالیزه کرد؛ در اکثر این سامانهها از ابزار parallel channel برای ترسیم کانال استفاده میشود.
اعتبار کانال
با توجه به مطالب بالا با نحوه ترسیم کانال آشنا شدیم اما سوال اصلی این است که از بین هزاران کانالی که میتوان بر روی نمودارهای قیمتی رسم کرد کدام دارای معتبرتر و قابل اتکاتر است؟ همچنین چطور میتوان از ابزار کانال برای انجام معاملات سودآور استفاده کرد؟ در این قسمت از بحث ابتدا در مورد اعتبار کانال صحبت میکنیم و در قسمت بعد در مورد تکنیکهای معاملاتی با استفاده از کانال صحبت خواهیم کرد.
در بین کانالهای قیمتی؛ کانالهایی معتبر هستند که:
1.تعداد برخورد: همانطور که گفتیم با داشتن سه پیوت میتوان کانال را رسم کرد؛ اما کانال رسم شده که حاصل از برخورد سه پیوت است در واقع یک کانال فرضی است و تا زمانی که برخورد چهارم به کانال انجام نشود کانال معتبر نیست؛ در نتیجه از برخورد پنج به بعد بر اساس کانال معامله انجام میدهیم که در ادامه با تکنیکهای معاملاتی بر اساس کانال آشنا خواهیم شد. در آخر باید گفت هر چه تعداد برخوردها و واکنشها نسبت به کانال بیشتر باشد، آن کانال معتبرتر است.
2.قدمت: هر چه قدمت یک کانال بیشتر باشد، اعتبار کانال نیز بیشتر است؛ برای مثال اعتبار یک کانال فرضا دو ساله بیشتر از یک کانال چند ماهه است.
3.نوع برخوردها: برخوردها به سقف و کف کانال بهتر است یکی در میان باشد.
4.زاویه: هر چه زاویه کانال به 45 درجه نزدیکتر باشد آن کانال معتبر و پایدارتر است و هرچه زاویه کانال از 45 درجه دورتر باشد آن کانال ناپایدار و احتمال شکست کانال بالاتر است.
تکنیکهای معاملاتی کانال
معامله بر روی کانال
یکی از تکنیکهای معاملاتی کانال، معامله بر روی کانال است؛ به صورتی که در کف کانال (حمایت) اقدام به معامله خرید و در سقف کانال (مقاومت) اقدام به معامله فروش میکنیم. اما در این نوع تکنیک باید به چند نکته توجه داشت! اولین و مهمترین نکته در این نوع تکنیک این موضوع است که نباید خلاف روند کانال معامله کنیم؛ برای مثال در صورتی که کانال صعودی است در کف کانال به دنبال موقعیتهای خرید هستیم اما در صورتی که کانال نزولی است و دارای یک روند نزولی هستیم بهتر است در کف کانال اقدام به معامله خرید نکنیم. دومین نکته که باید مد نظر قرار داد اعتبار کانال است؛ در صورتی که کانال معتبر باشد میتوان به آن کانال اعتماد کرد و بر روی کف و سقف کانال معامله انجام داد، در غیر این صورت از انجام معامله امتناع میکنیم. برای مثال در تصویر زیر نماد ستران را مشاهده میکنیم که در محدوده مشخص شده روند صعودی خود را در قالب یک کانال صعودی انجام داده است و در برخورد پنج به کانال از آنجا که روند صعودی است و در کف کانال قرار داریم و همچنین حرکت اصلاحی (محدوده زرد رنگ) با شتاب کمی انجام شده است، کف کانال موقعیت خوبی برای انجام معامله خرید بوده است.
معامله پس از شکست کانال
تکنیک دیگری که با استفاده از کانال میتوان در معاملات به کار برد، معامله پس از شکست کانال میباشد. در این تکنیک زمانی که سقف کانال شکسته میشود میتوان به دنبال موقعیتهای خرید بود و زمانی که کف کانال شکسته میشود میتوان به دنبال موقعیتهای فروش بود. در این روش پس از شکست کانال چه رو به بالا و چه رو به پایین معمولا قیمت حداقل به اندازه عرض کانال شکست شده رشد خواهد کرد. برای مثال در تصویر زیر نماد پارس را مشاهده میکنیم که دارای یک روند نزولی تقریبا 1 ساله میباشد و قیمت روند نزولی را در قالب یک کانال نزولی طی کرده است. همانطور که مشاهده میکنیم قدمت کانال و تعداد برخوردها به کانال قابل قبول بوده است. در حرکت آخر روند نزولی (دایره آبی رنگ) قیمت نتوانست کفی پایینتر از کف قبلی بسازد و تعریف روند نزولی اینجا نقض میشود و اولین هشدار تغییر روند صادر میشود و سپس قیمت سقف کانال نزولی را میشکند و موقعیت خوبی برای خرید ایجاد میشود و حد سود را میتوان به اندازه عرض کانال قرار داد که همانطور که مشاهده میکنیم قیمت تا حد سود خود رشد کرده است.
مولف: علیرضا صبحی کمال
سلام، لطفاً نظر خودتو درباره این پست بنویس 😍