همانطور که در مقاله عرضه و تقاضا صحبت کردیم؛ عرضه و تقاضا دو اصل اساسیای هستند که باعث تغییرات قیمت اوراق بهادار میشوند؛ به این شکل که اگر تقاضا از عرضه پیشی بگیرد، افزایش قیمت و همچنین اگر عرضه از تقاضا پیشی بگیرد، کاهش قیمت رخ میدهد. در بررسی تکنیکالی نمودارهای اوراق بهادار مناطقی وجود دارند که مستعد افزایش تقاضا یا افزایش عرضه هستند؛ که در اصطلاح به این سطوح، سطوح حمایت و مقاومت گفته میشود. در این مقاله قصد داریم با سطوح حمایت و مقاومت و نحوه استفاده از این سطوح بیشتر آشنا شویم.
تعریف حمایت و مقاومت
در معاملات اوراق بهادار معمولا شاهد یک جدال بین خریداران و فروشندگان هستیم؛ به طوری که گاهی ممکن است قدرت در دست خریداران باشد و با خریدهای سنگین و مهم خود باعث رشد قیمت شوند (غلبه تقاضا بر عرضه) و همچنین گاهی ممکن است قدرت در دست فروشندگان باشد و با فروشهای سنگین و مهم خود باعث کاهش قیمت شوند (غلبه عرضه بر تقاضا).
سطوح حمایتی (support) سطوحی هستند که پس از انجام فروشهای سنگین و کاهش قیمت، قدرت فروشندگان کم و در نتیجه قدرت خریداران به مراتب افزایش پیدا میکند؛ سطوح حمایتی در واقع محدودههایی هستند که احتمال کاهش قدرت فروشندگان و افزایش قدرت خریداران و در نتیجه افزایش قیمت در آنها بالا است.
اما سطوح مقاومتی (resistance) نیز سطوحی هستند که پس از انجام خریدهای سنگین و رشد قیمت، قدرت خریداران کم و در نتیجه قدرت فروشندگان به مراتب کاهش پیدا میکند؛ سطوح مقاومتی در واقع محدودههایی هستند که احتمال کاهش قدرت خریداران و افزایش قدرت فروشندگان و در نتیجه کاهش قیمت در آنها بالا است.
در ادامه این مقاله با نحوه مشخص کردن سطوح حمایت و مقاومت و انواع آن آشنا خواهیم شد؛ همچنین در تصویر زیر شماتیکی از سطوح حمایت و مقاومت را مشاهده میکنیم:
حمایت و مقاومت داینامیک (خط روند)
در مقاله خط روند با این ابزار مهم و کاربردی آشنا شدیم و دریافتیم که هنگامی که شاهد یک روند صعودی باشیم (روندی که سهم کف و سقفی بالاتر از کف و سقف قبلی بسازد) و کفهای قیمتی را به هم وصل کنیم و امتداد دهیم خط روند صعودی ترسیم میشود. در مقاله خط روند در مورد اعتبار خط روند نیز صحبت کردیم و متوجه شدیم که اگر یک خط روند صعودی معتبر نیز باشد، احتمال اینکه هر بار قیمت به خط روند برسد و از آنجا رو به بالا برگردد بیشتر است؛ در نتیجه خط روند صعودی در حکم حمایت عمل میکند و به طبع خط روند نزولی که از سقفهای قیمتی رسم میشود در حکم مقاومت عمل میکند.
اما منظور از حمایت یا مقاومت داینامیک چیست؟ داینامیک در اصطلاح به معنی متغیر و پویا است. خط روند در نگاه اول یک خط ثابت است اما قیمت هر زمان که به خط روند میرسد و واکنش نشان میدهد (برگشت قیمت اتفاق میافتد) در یک قیمت به خصوص این اتفاق رخ میدهد و هر بار قیمت ثابت نیست؛ در نتیجه خط روند جزو حمایت و مقاومت داینامیک است.
برای مثال در تصویر زیر نماد ستران را مشاهده میکنیم که دارای یک روند صعودی است و پس از رسم خط روند صعودی شاهد برگشت قیمت پس از برخورد به خط روند هستیم. همچنین به این نکته توجه شود که پس از شکست خط روند صعودی (حمایت) انتظار ریزش قیمت را داریم که این اتفاق نیز رخ داده است.
در تصویر زیر نیز نماد بالاس را مشاهده میکنیم که دارای یک روند نزولی است و پس از ترسیم خط روند نزولی مشاهده میکنیم که قیمت پس از برخورد به خط روند نزولی دچار ریزش میشود.
حمایت و مقاومت استاتیک (افقی)
هرگاه در نمودار قیمتی سهمی یک پیوت کف ایجاد شود و از آن کف یک خط افقی رسم کنیم به آن خط حمایت استاتیک گویند؛ زیرا زمانی که نمودار در یک قیمت یک کف ایجاد میکند و رو به بالا برمیگردد میتوان نتیجه گرفت که خریداران انتظار کاهش قیمت نداشتند و در آن قیمت شروع به خرید کردند، در نتیجه احتمال پایینتر آمدن قیمت کم خواهد بود و اگر دوباره به هر دلیلی قیمت به آن قیمت به خصوص برگردد انتظار برگشت خواهیم داشت.
حال اگر نمودار قیمتی سهمی یک پیوت سقف ایجاد شود و از آن سقف یک خط افقی رسم کنیم به آن خط مقاومت استاتیک گویند؛ زیرا زمانی که نمودار در یک قیمت یک سقف ایجاد میکند و رو به پایین برمیگردد میتوان نتیجه گرفت که فروشندگان انتظار رشد قیمت نداشتند و در آن قیمت شروع به فروش کردند، در نتیجه احتمال بالاتر آمدن قیمت کم خواهد بود و اگر دوباره به هر دلیلی قیمت به آن قیمت به خصوص برگردد انتظار برگشت خواهیم داشت.
نکته: واژه استاتیک از این جهت استفاده میشود که قیمت در این نوع حمایت و مقاومت ثابت است.
نکته: سطوح حمایت و مقاومت استاتیک دقیقا یک قیمت به خصوص نیستند و بیشتر یک محدوده هستند.
برای مثال در تصویر زیر نماد دتماد را مشاهده میکنیم که هرگاه قیمت به محدوده 2800 تومان رسیده برگشت قیمت رو به بالا اتفاق افتاده است و همچنین هرگاه قیمت به محدوده 4600 تومان رسیده است، برگشت قیمت رو به پایین رخ داده است.
اعداد رند
اعداد رند از لحاظ بار روانیای که دارند میتوانند به عنوان سطوح حمایت و مقاومت در نظر گرفته شوند. برای مثال فرض کنید قیمت دلار 35000 تومان میباشد؛ مقاومت بعدی که معمولا تحلیلگران برای دلار در نظر میگیرند عدد رند بعدی یعنی 40000 تومان میباشد.
میانگین متحرک
همانطور که میدانیم میانگین متحرک یا Moving Average یک اندیکاتور بسیار مهم است که به روشهای مختلفی از این اندیکاتور برای دریافت سیگنالهای خرید و فروش استفاده میشود. یکی از استفادههایی که میتوان از این اندیکاتور داشت در شناسایی سطوح حمایت و مقاومت است؛ به این منظور معمولا از اعداد بزرگی همچون 50، 100 و 200 برای تنظیمات دوره اندیکاتور استفاده میشود و اگر قیمت بالای میانگین متحرک باشد و به آن برسد انتظار برگشت رو به بالا را خواهیم داشت و اگر قیمت زیر میانگین متحرک باشد و به آن برسد انتظار برگشت روبه پایین را خواهیم داشت.
برای مثال در تصویر زیر نماد پارس را مشاهده میکنیم که قیمت هر بار که به میانگین متحرک 50 روزه رسیده است واکنشی رو به بالا داشته است:
اعتبار سطوح حمایت و مقاومت
در واقع هر حمایت و مقاومتی ممکن است معتبر نباشد و قیمت به آن واکنش خوبی نشان ندهد؛ درنتیجه برای شناسایی حمایت و مقاومتهای معتبر باید در نظر گرفت که شرایط زیر را داشته باشند:
1.قدمت: هر چه یک حمایت یا مقاومت از لحاظ زمانی بلندمدتتر باشد دارای اعتبار بیشتری نیز میباشد. برای مثال یک حمایتی که قدمت آن یکساله است از یک حمایتی که قدمت آن دوماه است اعتبار بیشتری دارد.
2.تعداد واکنشها: فرض کنید یک حمایتی داریم که قیمت 4 بار به آن واکنش نشان داده و برگشت رخ داده است؛ از طرف دیگر نیز بر روی سهم دیگری حمایتی داریم که قیمت 2 بار به آن واکنش نشان داده است. در این دو حالت میتوان گفت که اعتبار حمایت اول بیشتر از حمایت دوم است.
3.شیب خط روند: هرچه شیب خط روند نزدیکتر به 45 درجه باشد اعتبار آن خط روند بالاتر خواهد بود ولی هر چه شیب خط روند از 45 دورتر باشد، آن خط روند ناپایدارتر و احتمال شکست خط روند بیشتر خواهد بود.
4.حجم معاملات: اگر در زمانی که قیمت به یک حمایت و یا مقاومت نزدیک میشود، افزایش در حجم معاملات نیز شکل بگیرد، این موضوع میتواند تاکیدی بر برگشت قیمت از آن حمایت یا مقاومت باشد.
تبدیل سطوح و پولبک
نکته آخر و حائز اهمیت در مورد سطوح حمایت و مقاومت این است که قیمت پس از شکست حمایت یا مقاومت معمولا دوباره و به صورت موقت به آن حمایت یا مقاومت برمیگردد که به این اتفاق پولبک گفته میشود و حمایت و مقاومت شکسته شده نقش مقابل خود را ایفا میکنند؛ یعنی اگر حمایت شکسته شود تبدیل به مقاومت میشود و اگر مقاومت شکسته شود تبدیل به حمایت میشود.
برای مثال در تصویر زیر نماد حفاری را مشاهده میکنیم که قیمت پس از شکست حمایت استاتیک دوباره و به صورت موقت به آن حمایت برگشته (پولبک) و حمایت شکسته شده نقش مقاومت را ایفا کرده و دوباره ریزش قیمت اتفاق افتاده است.
سلام، لطفاً نظر خودتو درباره این پست بنویس 😍